Bernie Rhodenbarr -sorozat
- 1. kötet: A betörõ, aki parókát viselt



Mintegy huszonhét évvel szülõhazájában való debütálása után, Bernie Rhodenbarr besurrant Magyarországra is. Ha létrehozójának csak egy ötlete lett volna egész életére, egy piás, az utca söpredékével küzdõ ex-zsaru karaktere, több, mint valószínû, hogy ez is biztosította volna a megélhetését.
Csakhogy, hála a tervezõnek, sok más regényre (és még több novellára) volt kapacitása, s a Matt Scudder-sorozattól 180°-os fordulattal eltérve belekezdett Bernie Rhodenbarr kalandjainak elmesélésébe.

Bernie-t sokan szeretik. És hogy õ mit szeret? Mondjuk pókerezni az ismerõseivel, színházba, vagy moziba menni hölgytársaságban, egész mást csinálni, szintén hölgytársaságban, könyveket olvasni és még sok minden mást.
Mindig köszön a házvezetõnõnek, mosolyog, jól öltözik. Barátságos fickó, mindenképpen kellemes társaság. Szeret még sakkozni, kosármeccset nézni, és mások lakásában tartózkodni, mikor azok épp nincsenek otthon. Bernie ugyanis betörõ.
Mehetett volna lakatosnak, hisz’ nála kevesen ismerik jobban a zárakat, dolgozhatna úgy, mint a többi ember, de nem. Õ inkább idõrõl-idõre nekivág az éjszakának, és meglop másokat, majd hetekig azt csinálhat, amit akar.

Ez alapján még nem feltétlenül rokonszenveznénk vele, hiszen mégiscsak rosszfiú volna, azoknak meg nem szokás drukkolni, de vele talán kivételt tehetünk. Bármennyire is imád lopni - pontosabban maga a folyamat az, amiért odavan -, bármennyire is illene ezért utálnunk, nehéz neki ellenállni. (A nõi szereplõknek ez különösen gondot okoz.)

Õ se tudott ellenállni annak az ötezer dollárnak, amit egy bizonyos férfi ajánlott fel neki cserébe azért, hogy ellopjon neki egy kék dobozt egy pénzes fickó lakásából. Ennél könnyebben teljesíthetõ ajánlatot egy betörõ aligha kaphat, és minden a terv szerint is megy egészen addig, míg az akció helyszínén fel nem bukkan két zsaru.
Bár néhány kollegát már ez a nem várt helyzet is bõségesen megizzasztana, Bernie ezzel még elboldogulna; amikor azonban a lakásban egy hullát talál az egyik fakabát, betörõnk elérkezettnek látja az idõt arra, hogy lelépjen. Így persze hátrányos helyzetbe kerül: se doboz, se pénz, viszont a fél rendõrség a nyomában - és most?

És most, aki még nem tette meg, az vegye kézbe a könyvet, és merüljön bele. Nem lesz nehéz dolga: a regény ugyanis lehengerlõ. Azonban a szerzõ másik népszeru karakterének, Matt Scuddernek a rajongói jobb, ha felkészülnek lelkileg: ezúttal teljesen más élményben lesz részük. Bernie világa ugyanis homlokegyenest különbözik az ex-zsaruétól.
Nyoma sincs pesszimizmusnak, sehol egy sötét sikátor, se alkoholgozös csehók; betörõnk kalandja sokkal könnyedebb hangvételû, mint (szintén) tapasztalt kollegájáé. Jó krimihez illõen ráadásul a cselekmény is igen szövevényes, meglepetésben nem szûkölködik (ilyen téren a regény jóval összetettebb a Scudder-történeteknél); s az egész könyvet átható, szeretetteljes irónia, kiegészülve Bernie humoros beszólásaival tökéletes elegy.

Rengeteget kellett rá várni, de most már Bernie betörhet a mi életünkbe is. Ha hagyjuk. És már miért ne hagynánk?



vissza